• darkblurbg
  Croatian Blues Challenge

  14th Croatian Blues Challenge
  04.-05.11.2022. Booze & Blues, Zagreb

 • darkblurbg
  Zagreb International Blues Festival

  13th Zagreb International Blues Festival
  22-25.11.2022.

 • darkblurbg
  The Blues Foundation

  The Blues Foundation je neprofitna organizacija
  sa sjedištem u Memphisu

2nd Zagreb International Blues Festival

slika

2nd ZAGREB INTERNATIONAL BLUES FESTIVAL
09 -12. 06.2011.
4 DANA – 3 LOKACIJE – 23 IZVOĐAČA

Nakon godine Hrvatske Blues Snage, Spona & Dobri duh Rock 'n' Rolla ponosno predstavljaju drugo izdanje Zagreb International Blues Festivala. Pokrenut s puno entuzijazma i malo pomoći, sa svojim prvim izdanjem bio je medijski iznimno uspješan i ucrtao je Zagreb na festivalsku blues kartu Europe. 2nd Zagreb International Blues Festival održati će se od 09 do 12.lipnja i u četiri dana predstaviti iznimno zanimljive izvođače i programe iz zemlje, Europe i svijeta.

Festival započinje 09. 06. edukativno-glazbenom radionicom„Blues in Schools“ koja će se održati u OŠ Sesvetska sela u Sesvetama a predavači su Tomislav Goluban i Nebojša Buhin. U 18 sati u „Roland Galeriji“, slijedi otvorenje izložbe „Blues Companions“ Božidara Milinovića, Vedrana Žanka i brazilskog karikaturiste Bire Dantasa. Izložba je i prodajnog karaktera u humanitarne svrhe a prihod je namijenjen udruzi za terapijsko jahanje „Krila“.  U 21:30 u klubu „Hard Place nastupaju Sunnysiders  i Retro Guru a koncert je ujedno i promocija CD izdanja „Blueshand – 65th Anniversary“. 

Glavni festivalski dani održavaju se u petak 10. i subotu 11. lipnja u prostorima Studentskog Centra, Savska 25, Zagreb. Nastupi će se odvijati na tri pozornice; Hohner outdoor Stage, MD Partner Stage i Akustika Muzika hr Stage.

Prvo ime festivala jedan je od najvećih blues harmonikaša današnjice Charlie Musselwhite koji nastupa usubotu 11.06. na Hohner Outdoor stageu. Svoje mjesto u „Blues Hall Of Fame“ zaslužio je 2010, osvojio je 6 nominacija za Grammy Awards a čak 26 puta osvojio Blues Music Awards, od čega dvije recentne 2011. za najboljeg usnoharmonikaša i najboljeg tradicionalnog muškog blues izvođača.
Uz Musselwhita subotnji festivalski dan upotpuniti će i jedna domaća legenda Drago Mlinarec te austrijski trio Gfrerer, Mally & Gasselsberger, britanac Carl Reuter uz The Harpoons i domaće snage Miroslav Evačić & Čardaš Blues Band, Tomislav Goluban & LPFB, Ben Dover, Ivan Vragolovich & Jura Geci te Angels of Blues.

Dan ranije u petak 10.06. prvo ime festivala američki je perkusionista i vokalista Big Daddy Wilson, koji za ovu prigodu dolazi u pratnji njemačkih gitarista Jochena Bensa i Oliver Geselbrachta a tu su još francuski duo Hobo Blues te slovenskiThe Tzar Blues Band kao i domaće snage The Downstrokes, Otprilike Ovako, Never 2 Late, 44 Blues, Jimmy Matešić, Mojo Acoustic i Neven Dužević Trio.

Zadnji dan festivala 12. 06., donosi druženje za kraj festivala, besplatnu klopu, film i koncert za kraj.„Dinner Blues Session“počinje od 20 sati u „Hard Placeu“ gdje će se u suradnji sa Festivalom dokumentarnog rock filma – DORF iz Vinkovaca, prikazati film„The Howlin Wolf Story“ autora Dona McGlynna.. Nakon projekcije filma predstaviti će se CD izdanje BlueSax! Live Season 2009/10.  a nastupiti će domaći sastavi Mačke i Puzzle Blues Band.