• darkblurbg
  Croatian Blues Challenge

  14th Croatian Blues Challenge
  04.-05.11.2022. Booze & Blues, Zagreb

 • darkblurbg
  Zagreb International Blues Festival

  13th Zagreb International Blues Festival
  22-25.11.2022.

 • darkblurbg
  The Blues Foundation

  The Blues Foundation je neprofitna organizacija
  sa sjedištem u Memphisu

7th Croatian Blues Challenge

slika

7th CROATIAN BLUES CHALLENGE – PRAVILA NATJECANJA

Poštovani natjecatelji,
pred vama je novi, pročišćeni i pojednostavljeni Pravilnik 7th Croatian Blues Challengea, temeljen na Pravilniku International Blues Challengea u Memphisu kojeg organizira krovna svjetska blues udruga The Blues Foundation. Udruga Hrvatske blues snage je podružnica The Blues Foundationa i od 2009. godine  ima licencu za održavanje Croatian Blues Challengea.

NOVOST
Naše sedmo nacionalno blues natjecanje, 7th Croatian Blues Challenge (u daljnjem tekstu CBC) održat će se ove godine u malo drugačijem formatu od prethodnih. Odlukom Predsjedništva Hrvatskih blues snaga (u daljnjem tekstu HBS) ove je godine otvorena mogućnost regionalnih natjecanja. Dogovorena su tri regionalna natjecanja: u Splitu, Zagrebu i Puli. Nakon što prođe period prijava za CBC, Predsjedništvo će odabrati finaliste za svako pojedino regionalno finale:
30.10.2015. Split, Judino drvo
05.11.2015. Zagreb, Bikers Beer Factory
06.11.2015. Pula, Rock Caffe
Prijave za regionalno finale u Splitu traju do petka 23.10. u ponoć.
Prijave za regionalna finala u Zagrebu i Puli traju do petka 30.11. u ponoć.
Natjecatelji se primarno prijavljuju za regionalno finale u svojoj regiji. Ako je natjecatelj izvan dalmatinske (Split), središnje (Zagreb) i istarske regije (Pula), Predsjedništvo će ga uputiti na regionalno finale koje ima najmanji broj natjecatelja. 

KATEGORIJE
Definirane su dvije glazbene kategorije:
1)    Solo/duo
2)    Grupa
I jedna tekstualna:
1)    Carl Reuter - The Best Original Lyrics Award

Za svako regionalno finale minimum je 3 izvođača po glazbenoj kategoriji, a maksimum 8. Za tekstualnu kategoriju minimum je također 3, a maksimum 8 tekstova. Da bi tekst ušao u natjecanje mora biti izveden na samom natjecanju od izvođača, regionalnih finalista u Solo/duo ili Grupa kategoriji.
Pobjednici sa svakog reginalnog natjecanja nastupaju na nacionalnom finalnom natjecanju koje će se održati 7.11.2015. u Puli, Rock Caffe.

TKO SE MOŽE NATJECATI
Mogu se natjecati svi blues izvođači s područja Republike Hrvatske koji imaju hrvatsko državljanstvo.
Izvođači se ne smiju prijavljivati više od 3 godine za redom, što znači da se netko od izvođača može prijaviti/nastupati na CBC-u 3 godine u nizu a nakon toga mora napraviti pauzu.
Pobjednici CBC-a u glazbenim kategorijama ne mogu se ponovno natjecati 3 godine.

PRIJAVE
Prijave se zaprimaju na službenoj stranici HBS-a na linku:
http://www.croblues.com/prijava.html
gdje su sva dodatna objašnjenja potrebna za Prijavu.

KOTIZACIJE
Za sudjelovanje na CBC-u Predsjedništvo je donijelo sljedeću odluku:
Kotizacija za Solo/duo kategoriju je 250,00 Kn.
Kotizacija za Grupa kategoriju je 500,00 Kn.
Kotizacija za The Best Original Lyrics Award je 100,00 Kn.
Za izvođače mlađe od 25 godina, kotizacija je 50% u svim kategorijama.
Za članove HBS-a kotizacije je 50% u svim kategorijama.
Kotizacije se uplaćuju na račun HBS-a.
U slučaju da prijavljeni natjecatelj ne uđe u regionalno finale, kotizacija mu se vraća. 

KRITERIJI OCJENJIVANJA
Izvođače na svakom CBC-u ocjenjuje stručni žiri izabran od Predsjedništva HBS-a. Žiri ocjenjuje u 5 kategorija:
•    Blues sadržaj
•    Originalnost
•    Instrumentalni talent
•    Vokalni talent
•    Nastup
Ocjene su od 1-10:
1-3 Amaterski blues izvođač, 4-5 Lokalni vikend izvođač, 6-7 Napredni lokalni izvođač ali još nespreman za samostalne koncerte u klubovima, 8-9 Kvalitetni blues izvođač spreman za samostalni koncert u klubovima i kao support domaćim i stranim izvođačima, 10 Izvođač koji može nastupiti na velikim festivalima u redovnom programu. 
Nakon završetka svakog regionalnog i nacionanog finala, nakon nastupa glazbenih gostiju i zbrajanja ocjena žirija, predsjednik žirija proglašava prvoplasiranog i drugoplasiranog u svakom pojedinačnom finalu. U nacionalno finale ide prvoplasirani regionalni pobjednik, ako prvoplasirani ne može, na nacionalno finale ide drugoplasirani iz regionalnog finala.

AUTORSKI RAD
U skladu s temeljnim ciljevima HBS-a, žiri će posebnu pažnju obratiti na autorski rad natjecatelja.Nije zabranjeno svirati obrade tuđih pjesama ali žiri će pri ocjenjivanju preferirati autorski rad odnosno originalnost.  

POZORNICA I OPREMA
HBS osigurava klub, pozornicu, opremu, ozvučenje i ton majstora.
Svi izvođači sviraju na opremi koja se nalazi na pozornici (bubanj, gitarska i bas pojačala, mikrofoni, monitori, razglas).
Izvođači donose isključivo svoje osobne instrumente: gitare, harmonike, saksofone, klavijature i sl.
Bubnjari trebaju donijeti svoje činele.
Svi posebni momenti oko opreme dogovaraju se individualno sa svakim izvođačem.

NASTUP
Tonske probe nema.
Svaki natjecatelj može maksimalno svirati 25 minuta. Svaki natjecatelj ima dodatno vrijeme za pripremu na pozornici od 5 minuta u kategoriji Solo/duo i 10 minuta u kategoriji Grupa.
Službena osoba HBS-a, Mjeritelj vremena, javno će obznaniti svaki početak postavljanja i naštimavanja, nakon čega ide obavijest o službenom početku vremena za nastup u trajanju od 25 minuta. Mjeritelj vremena  javno će obznaniti i upozoriti izvođača na istek vremena (2 minute, 1 minutu, 30 sekundi) do kraja vremena izvođenja. Izvođač će dobiti negativne bodove ukoliko prekorači dozvoljeno vrijeme izvedbe ili vrijeme za pripremu na pozornici.
Redoslijed izvođača određuje Predjedništvo HBS-a koje zadržava pravo promjene rasporeda na licu mjesta.

DOLAZAK NA NATJECANJE
Na dan nastupa natjecatelji se moraju pojaviti u klubu u kome nastupaju 60 minuta prije početka natjecanja. Svi natjecatelji moraju se prijaviti službenoj osobi iz HBS-a te ispuniti pismenu prijavu koja sadrži imena svih izvođača, imena pjesma koje će izvoditi te autore tih pjesama.

NAGRADE
1)    Pravo i mogućnost predstavljanja Hrvatske i HBS-a na sljedećem Internationalnom Blues Challengeu u Memphisu (siječanj 2016.).
2)    Pravo i mogućnost predstavljanja Hrvatske i HBS-a na European Blues Challengeu (proljeće 2018.).
3)    Snimanje singla u zagrebačkom Greenwood studiju.
4)    Pravo i mogućnost izdavanja singla za diskografsku kuću Spona ili za neku drugu ev. zainteresiranu diskografsku kuću.

ODLAZAK NA INTERNATIONAL BLUES CHALLENGE (Memphis, 2016.)
Pobjednici u obje kategorije imaju vremenski rok od 5 dana da Glavnom tajniku HBS-a pismeno dostave svoju odluku da li idu ili ne idu u Memphis. Ukoliko pobjednik u bilo kojoj kategoriji iz nekog razloga odustane od odlaska u Memphis, tu mogućnost stječe drugoplasirani izvođač koji svoju odluku o odlasku u Memphis mora pismeno javiti Glavnom tajniku HBS-a u roku od 48 sati nakon što dobije tu mogućnost.
Ukoliko ni drugoplasirani ne može u Memphis, Predsjedništvo HBS-a put u Memphis može ponuditi nekom trećem izvođaču po svom izboru. Taj izvođač ne mora nužno biti izabran od natjecatelja aktualnog CBC-a.

ODLAZAK NA EUROPEAN BLUES CHALLENGE (2018.)
Izvođača za nastup na European Blues Challengeu (EBC) između pobjednika u kategorijama bira Predsjedništvo. Prednost ima bolje plasirani izvođač u Memphisu. Ako na EBC ne može ni jedan od pobjednika, Predsjedništvo HBS-a može po svom  izboru poslati izvođača na EBC. Taj izvođač ne mora nužno biti izabran od natjecatelja aktualnog CBC-a.

TROŠKOVI ODLASKA NA INTERNATIONAL / EUROPEAN BLUES CHALLENGE
Pobjednik iz svake kategorije prijavom na natjecanje prihvatio je  obvezu da u slučaju pobjede - ako se odluči putovati na International i/ili European Blues Challenge - sam snosi troškove puta, smještaja i svih ostalih troškova vezanih uz odlazak. HBS će pobjednicima pružiti svu potrebnu pomoć u kontaktima s mogućim sponzorima, zatražiti sredstva od strane Ministarstva kulture, gradova i županija te pomoći u svakom drugom vidu organizacijskog procesa (osim osobnih koje mora napraviti svaki pojedinac za sebe kao što je traženje viza za SAD).
U slučaju da postoji bilo kakva zakonska ili neka druga prepreka pri dobivanju viza za ulazak u SAD od strane pojedinca ili člana sastava, pravo nastupa dobiva drugoplasirani, ili u krajnjem slučaju izvođač po izboru Predsjedništva HBS-a.

OBVEZE POBJEDNIKA
1)    Nastup na sljedećem Zagreb International Blues Festivalu u HBS organizaciji
2)    Nastup na sljedećem CBC-u u funkciji posebnog gosta 

OSTALO
Prijavom svakog pojedinog natjecatelja na CBC, HBS stječe pravo koristiti ime natjecatelja, njegov glas, snimke, fotografije i sl. u promidžbene svrhe CBC-a
HBS ima pravo audio i video snimanja izvedbi svih natjecatelja na CBC-u u svrhu daljnje promocije CBC-a. Bilo kakva komercijalna upotreba tih snimaka mora biti odobrena od strane natjecatelja.

Sve dodatne informacije možete dobiti na 099 8151810.

U Zagrebu, 18.9.2015.