• darkblurbg
  Croatian Blues Challenge

  14th Croatian Blues Challenge
  04.-05.11.2022. Booze & Blues, Zagreb

 • darkblurbg
  Zagreb International Blues Festival

  13th Zagreb International Blues Festival
  22-25.11.2022.

 • darkblurbg
  The Blues Foundation

  The Blues Foundation je neprofitna organizacija
  sa sjedištem u Memphisu

9th Croatian Blues Challenge

slika

Poštovani sudionici 9th Croatian Blues Challengea,
Zahvaljujem vam se na na prijavi na 9th Croatian Blues Challenge u organizaciji udruge Hrvatske blues snage (HBS) i Spone.

Molim pažljivo pročitajte ovaj dopis jer o njemu možda ovisi vaš rezultat na natjecanju. Osoba za kontakt svakog izvođača (kojoj je poslan ovaj mail), dužna je svim članovima grupe odnosno solo/duo izvođača  proslijediti ovaj dopis ili mu ga uručiti na čitanje. Ponašanje neusklađeno s pravilima Challengea zbog neupućenosti pojedinog izvođača ili člana benda ne spašava ga od negativnih bodova ili diskvalifikacije. Sva pravila Croatian Blues Challengea usklađena su s pravilima International Blues Challengea i pobjednici će pod istim pravilima i kondicijama nastupati u Memphisu.

SMJEŠTAJ U ZAGREBU
•    Svi izvođači koji dolaze izvan Zagreba sami osiguravaju svoj smještaj tijekom 9th Croatian Blues Challengea u Zagrebu. U slučaju pobjede izvođača koji je od Zagreba udaljen više od 200 km, organizator snosi troškove smještaja do završne večeri festivala.

PUTNI TROŠKOVI
•    Svi izvođači koji dolaze izvan Zagreba sami osiguravaju dolazak na 9th Croatian Blues Challenge u Zagreb. U slučaju pobjede izvođača koji je od Zagrebe udaljen manje od 200 km, organizator plaća putne troškove dolaska na završnu večer festivala.

KLUB
•    U klubu JIGGY BARmorate se u kompletnom sastavu pojaviti u periodu od 19.30 – 20.30sati.
•    U klubu se u tomperiodu moraju osobnopojaviti svi članovi benda ili solo/duote prijaviti bend,  pjesme i redoslijed  kojim će ih izvesti tijekom nastupa.
•    Klub JIGGY BARnalazi se u Ulici Ivana Broza 48, na lijevoj strani kad okrenete leđa Ciboninom tornju. Više na: https://www.facebook.com/jiggybar/
•    U periodu od 19.30 – 20.30 sati izvršit će se ždrijeb o redoslijedu nastupa izvođača. Ako neki izvođač iz nekog razloga želi svirati prvi neka to kaže odmah prilikom registracije. Također izvođač kojeg ima ljevorukog bubnjara mora to odmah prijaviti.
•    Nastup prvog izvođača počinje najranije u 21.00 sat, moguće i kasnije ovisno o broju izvođača.
•    Svi izvođači koji još nisu nastupili moraju cijelo vrijeme biti u klubu.
•    U klubu ćete dobitiminimalno po dva (2) bona za piće po članu sastava za onu večer u kojoj nastupate.

NASTUP
•    Tonskih proba nema.
•    Svi izvođači nastupaju na istoj opremi.Točan spisak opreme javit ćemo u utorak/srijedu. Donosite samo instrumente (gitara, bas, sax, truba, trombon...), klavijaturisti donose klavijature i svoje stalke, bubnjari donose činele i bas pedalu.Nikako ne donosite vlastita pojačala.
•    Svaki izvođač u solo/duo kategoriji  ima 5 minuta za pripremu i 20 minuta za svirku.
•    Svaki izvođač u grupa kategoriji  ima 10 minuta za pripremu i 20 minuta za svirku.
•    Maksimalno na stageu možete biti ukupno 25 (solo/duo) odnosno 30 (grupa) minuta.
•    Svako prekoračenje donosi negativne bodove.
•    Postoji službeni mjeritelj vremena za cijeli Challenge. On upozorava svakog izvođača ako mu je preostalo još malo vremena do kraja nastupa (2 min).
•    Od izvođača se očekuje da prije, poslije i tijekom nastupa ne komentiraju stage, opremu, razglas, žiri i slično. Uvjeti u klubu JIGGY BAR simulirani su uvjeti u kakvim će pobjednici odnosno putnici u Memphisu svirati u Americi, iako su realno puno bolji nego tamo.

ŽIRI
•    Identitet članova žirija je tajan i sudionici će ga saznati neposredno prije nastupa ili moguće koji dan ranije iz medija.
•    Odluke žirija su tajne i neprikosnovene. Sudionici se nemaju pravo žaliti na odluke žirija.
•    Organizator Challengea i/ili žiri imaju diskrecijsko pravo diskvalificirati bilo kojeg izvođača ako se ne pridržava ovih pravila i uputa.
•    Zapamtite, ovo nije vaš koncert, ovo je natjecanje nekoliko u startu ravnopravnih izvođača koji svi imaju ista prava i nastupaju pod istim uvjetima.
•    Sudionici prvenstveno sviraju za žiri, sekundarno za publiku.
•    Biraju se prvoplasirani i drugoplasirani u svakoj kategoriji.
•    Izvođači tijekom Challengea ne smiju razgovarati s članovima žirija.

KRITERIJI OCJENJIVANJA

Kriteriji ocjenjivanja su: BLUES SADRŽAJ, ORIGINALNOST, INSTRUMENTALNI TALENT, VOKALNI TALENT i NASTUP.

S obzirom da su kriteriji ocjenjivanja skoro identični s američkim kriterijima na International Blues Challengeu u Memhisu, prenosimo opise s njihovog sajta, s naglaskom da najviše bodova donosi Blues Content i Originality.

ScoringCriteria
The Blues FoundationrecommendsthatallAffiliatedOrganizationsintheircompetition use ourestablishedscoringcriteria. Categoriesinclude Talent, Vocal, Blues Content, StagePresenceandOriginality.

1. Blues Content: Everyonehashisorherowninterpretationofwhatisandisnot Blues. Thus, anygivenjudge panel willincludememberswithvaryingopinionsof Blues, coveringthespectrumof Blues wheneverpossible, fromthe most traditional to soul/blues and rock/blues. Bandsshouldpickmaterialcarefully. At theMemphissemi-finalsandfinals, thejudges are Blues professionals, not a bar crowd, and are likely to beunimpressedwith song selectionsthat are uninspired. (Call this--withallduerespect to Sir Mack Rice and Wilson Pickett--the "no Mustang Sallyrule.")

2. Vocals: Theactsvocalskills.

3. Talent: Theacts instrumental skills.

4. Originality: Original workisencouraged. Covertunes are allowed but playingtherecordedrenditionlickbylickisdiscouraged; willnotbelookeduponfavorablybythejudges; andwillbereflectedinscoring.

5. StagePresence: Overtheyears, thequalityof talent hasrisensodramaticallythatwe no longerconsiderthisan "amateur" competition. Most contestantshaveperformed on stageenough to knowthatthey are notsimplyplaying music, but putting on a show. Thiscategoryrates how "sellable" a band maybe.

NAGRADE
1)    Pobjednici u svakoj kategoriji osvajaju pravo predstavljati Hrvatsku i HBSna sljedećem, 34th International Blues Challengeu u Memphisu (16.-20.1.2018.)te na European Blues Challengeu 2020. godine.
2)    Pobjednik preko HBS-a ostvaruje nagradu od 10.000,00 Kn (bend), 2.000,00 (solo/duo) za put u Memphis. Ako pobjednik ne putuje u Memphis, nagrada pripada drugoplasiranom, odnosno nekom drugom izvođaču koji putuje u Memphis. U slučaju da nitko ne putuje kao natjecatelj u Memphis, nagrada ostaje HBS-u.
3)    Sve ostale troškove puta, smještaja, viza i sl. odnosno svih ostalih troškova vezanih za IBC u Memphisusnose sami pobjednici.
HBS će se truditi pomoći svima koji se odluče putovati u Memphis i namaknuti neka sredstva putem natječaja pojedinih glazbenih institucija, grada/ova i Ministarstva kulture, ali ništa nažalost ne može garantirati. 
4)    Nastup na 10th Zagreb International Blues Festivalu 2018. godine.
5)    Nastup u Splitskom klubu Ovčice tijekom 2018. godine.
6)    Nastup na jednom o sljedećih Split blues festivala.

MEMPHIS
•    Pobjednik svake pojedine kategorije ima 7 dana od dana pobjede da se odluči ide li ili ne ide u Memphis. Nakon njega drugoplasirani ima 2 dana da se odluči ide li ili ne ide u Memphis.
•    Nakon toga HBSima diskrecijsko pravo poslati nekog trećeg izvođača u Memphisneovisno o tome da li je nastupao na Challengeu ili nije, ili ne poslati nikoga.
•    Sve dodatne momente oko Memphisa pobjednici i drugoplasirani će saznati naknadno.